vattumannen

Alla inlägg den 22 maj 2012

Av Susanne - 22 maj 2012 23:00

I dag hasr det varit rena sommaren ute, äntligen :-)
Satt ute på altanen till klockan blev närmare 22:00 och det var 18 grader ute, det var riktigt skönt. Vi fick besök av en läskig skalbagge som hade flugit in. Gizmo tyckte t.o.m att den var jätteläskig för att ville inte gärna attackera den. Två glas och den var infångad för att sedan släppas ut i det fria. Har aldrig sett en sådan insekt tidigare ...


hämtat från Naturhistoriskas hemsida:

OLLONBORRE

Ibland, i skymningen under ljumma stilla sommarkvällar, kan man få se stora brunaktiga skalbaggar komma svärmande runt om trädens kronor. Det rör sig för det mesta om vad vi i dagligt tal kallar ollonborrar. Egentligen rör det sig om flera olika arter skalbaggar. Förutom själva ollonborren kan det även vara till exempel allmän pingborre, kastanjeborre och trädgårsborre.

Utseende

Ollonborren och dess släktingar tillhör de egentliga bladhorningarna (familjen Scarabaeidae). Dessa kännetecknas av att antennklubban kan fällas ut likt en solfjäder, något som är speciellt tydlig hos hanarna.

En tydlig karaktär för de egentliga ollonborrarna (släktet Melolontha) är den utdragna bakkroppsspetsen.

Vidare är arterna goda exempel på flygande insekter med stora ihopvikta flygvingar under täckvingarna. Ollonborren som har en vingfrekvens på 50 vingslag/sekund ger den en flyghastighet på 9 km/timme


Biologi      

Livscykeln är generellt likartad för de olika arterna, med skillnad i dess längd. De fullbildade skalbaggarna lever av trädens löv och buskars blad (ävensom blomblad) och kan vid stora mängder, göra skada. Honan lägger ägg i marken. Larverna lever underjordiskt på växternas rötter och kan göra skada på allehanda växter. Förpuppningen sker i jorden, stundtals långt ner i marken.


Ovido - Quiz & Flashcards